Vikten av att barnsäkra hemmet

Som förälder har du den viktiga, och ibland svåra uppgiften att se till att barnen håller sig varma, säkra och mätta. Men när barnen börjar att växa och vill utforska sin omvärld på egen hand blir det mindre lätt att hålla ett öga på dem. Eftersom du som förälder inte kan vara på alla platser samtidigt är det mycket praktiskt att barnsäkra hemmet. På så sätt minskar du sannolikheten för olyckor rejält mycket.

Det finns platser och föremål i hemmet som vara farliga för ett litet barn om du inte barnsäkrar dem. Men lugn i stormen, det finns ett stort utbud av produkter och åtgärder som du kan använda dig av för att skapa ett ännu säkrare hem.

Undvik fallolyckor

Använder du en hög barnstol vid matbordet kan du säkra den med en sele eller ett bälte, för att undvika en fallolycka. En annan riskzon är trappan, speciellt då barnet ska lära sig att gå i dem. Har du en trappa i ditt hem kan du säkra denna med en spärr eller grind både längst upp och längst ner. Så försäkrar du dig om att barnen bara går i trappan när du följer med.

Barnsäkra bordskanter och eluttag

Vassa kanter på bord, bänkar och andra föremål kan orsaka skador när barnet springer och leker. Detta är speciellt viktigt att tänka på när barnen lärt sig att gå och börjar att röra sig runt i hemmet. Då brukar deras höjd vara precis i nivå med bords- och bänkkanter. Lösningen är att avlägsna vassa kanter så gott som det går, och resten kan du vaddera. Det finns speciella kantskydd du kan köpa för detta.

Eluttag är en av de saker som mest tilltalar nyfikna barn, kanske för att de sitter så nära golvet. Se till att sätta petskydd eller vridbara skydd så att de inte kan pilla eller sticka in någonting.

Barnsäkra köket

Som förälder spenderar du mycket tid med barnen i köket för att förbereda måltider och mellanmål. Hur kan du göra för att undvika brännskador och skållningar? En av de vanligaste åtgärder är att skaffa ett spisskydd. Dessa skydd stoppar het mat och stänk från att komma ut och ivriga fingrar att komma åt.

Se även till att lådor och skåp där man förvarar vassa föremål som köksknivar och saxar inte är lätta att öppna. Med en säkring eller spärr hålls det stängda. En del modeller gör att exempelvis lådan inte heller kan stängas lätt för att undvika att fingrar hamnar i kläm.

Dessa säkerhetsspärrar finns även för fönster, dörrar till balkonger eller andra utgångar.

Badrum och giftiga ämnen

Ett halkskydd i duschen eller badkaret förekommer fallolyckor och att barnet skadar sig svårt. Det är viktigt att aldrig lämna ett litet barn ensam i en balja eller badkar med vatten. Det är bevisat att ett barn kan drunkna på mindre än två minuter i så lite som fyra centimeter vatten.

En av de mest vanliga olyckor i hemmet har med förgiftningar att göra. Som vuxen skulle du aldrig tänka dig att prova på lite rengöringsmedel. Men ett barn på upptäcktsfärd kan tycka att ett smakprov är en underbar idé. Flaskor med rengöringsmedel, tvättmedel och till och med mediciner ska hållas utom räckhåll. Då får du antingen låsa in dem eller använda säkerhetsspärrar.

Checklista för att barnsäkra hemmet:

Det finns en uppsjö av produkter för att säkra hemmet. Självklart finns det mycket mer att tänka på alltefter varje familjs behov. Men i princip är följande produkter en livräddare:

  • Vaddering för vassa kanter.

  • Sele eller bälte för barnstol.

  • Halkskydd för dusch och badkar.

  • Säkerhetsspärrar.

  • Grindar för eventuella trappor, verandor och altaner.

  • Spisskydd.

  • Kontaktskydd.

  • Klämskydd och dörrstoppar.

Lämna en kommentar