Vabba? 5 tecken på att ditt barn borde stanna hemma

Det är mycket vanligt att barn blir sjuka och behöver stanna hemma. Men ibland kan symtomen vara lindriga, och hur vet man då om det är dags att stanna hemma? Självklart skiljer sig alla barn åt, och vissa barn orkar mycket mer än andra när de blir sjuka. Här är en sammanfattning fem stora tecken man bör hålla utkik efter. Presenterar barnet något av dem kan det vara så att man bör stanna hemma med barnet.

  1. Feber

Har ditt barn feber betyder det att kroppen håller på att motverka virus eller bakterier. Det är då nödvändigt att man stannar hemma med barnet tills febern avtagit. När man har feber är också sjukan som mest smittsam. Därför ska man stanna hemma för att inte smitta andra barn. Förskolor brukar ha lite olika regler angående när barnet kan komma tillbaka. Som regel brukar det räcka med åtminstone en feberfri dag innan barnet kan gå tillbaka till förskolan. Fortsätter febern och allmäntillståndet inte förbättras bör man kontakta läkaren.

  1. Förkyling

Förkylningar är väldigt hos barn. Speciellt barn under tre år, som fortfarande bygger upp sitt immunsystem och kan få smittan väldigt lätt. Finns det ingen feber kommer allmäntillståndet att i princip bestämma om barnet bör stanna hemma eller inte. Har barnet symtom som ont i kroppen, trötthet, ont i huvudet och mycket snor behöver barnet få återhämta sig hemma. Presenterar barnet snorig näsa, men verkar ha ork och lust att leka och äta kan de få gå till förskolan ändå.  Det är föräldrarna som känner sitt barn bäst och kan se om barnet håller på att bli riktigt sjukt eller inte. Bestämmer man att ta barnet till förskolan kan man be personalen hålla ett öga och ringa om barnet försämrar.

  1. Ont i magen, kräkningar eller illamående.

Influensa eller magsjuka är också en vanlig förskolesmitta. Det sprids lätt och brukar presenteras i kombination med feber och ett nedsatt allmäntillstånd. Barnet bör stanna hemma speciellt om det har kräkts eller har diarré. Kontakta förskolan ifall något annat barn kanske också har smittan.

  1. Allmänt hängig

Som sagt reagerar alla barn olika när deras kropp motverkar en infektion av bakterier eller ett virus. Men som förälder vet man vid det här laget hur sitt barn brukar må och bete sig när hen inte mår bra. Detta skiljer sig från kanske vad som skulle kunna vara endast dåligt humör. Har barnet så lite kraft att de inte vill leka eller har lust med någonting, kanske det håller på att bli riktigt sjukt.

  1. Aptit

Har ditt barn tappat aptiten, eller vägrar det att äta och dricka så är det ett tecken på att det inte mår bra. Det kan handla om en förkylning, magsjuka eller någon annan infektion. Äter och dricker ditt barn inte som vanligt bör det stanna hemma. Efter en magsjuka brukar det ta några dagar innan ett barn återfår den normala aptiten, och därför rekommenderas det att man väntar 48 timmar tills barnet återvänder till förskolan.

Uppmärksamma de små detaljerna

Som sammanfattning är det alltså absolut vab-läge om barnet har feber, kräks och har diarré eller inte äter och dricker som vanligt. När man ser att barnet är hängigt kan man använda sin föräldrainstinkt för att bestämma om det är dags att vabba eller ej.

Ibland kan det vara stressigt att behöva göra om schemat för att stanna hemma från jobbet och ta hand om ett sjukt barn. Men det är för det bästa, ditt barn kommer att kunna återhämta sig och behöver dig vid sin sida. Det är också ett bra tillfälle för att spendera en mysig tid tillsammans hemma.

Lämna en kommentar