Tips på bra och lärande appar för barn

Det är viktigt att ett barn får leka, springa och klättra. När de får använda sin fantasi utvecklar de sin tankeförmåga och kreativitet. Att blanda lek och pedagogiskt lärande har visat sig vara extremt effektivt. Därför har man skapat lärande appar för barn. När barnen känner att det är roligt, är de villigare att lära sig.

Lärande appar är praktiska när det inte alltid finns det omständigheter för att för utomhuslek med barn. Det kan vara väldigt dåligt väder som tvingar att man stannar inomhus. Sedan COVID-19 pandemin blir det mindre sociala aktiviteter. Man spenderar även mer tid inomhus.

Små barn blir lätt uttråkade, och som desperat förälder kan man söka till snabbaste och enklaste lösningen: en skärm. TV, filmer och spel intresserar barn väldigt mycket. Men kommer det verkligen att motivera deras utveckling? Istället för att sätta på vilken program eller spel-app som helst, finns det nyttiga appar för att underhålla barnen.

Appar för mindre barn

 • Småbarnsljud 123 är en pekbok för barn i åldern 0-2 år. De kan peka på ett föremål som ett djur, instrument, något från hemmet eller naturen. Då säger en röst vad föremålet heter och respektive ljud. Ej kostnadsfri app.
 • Sound touch, är en liknande app fast mer omfattande. Passar till barn mellan 0-2 år. Ej kostnadsfri app.
 • Sago mini sound box, för barn i åldern 0-2 där man kan skapa ljud och mönster genom att trycka på skärmen. Ej kostnadsfri app.
 • Knacka på är en gratis barnbok/app för barn mellan 0-2 år.
 • BandDings en app där barnet hitta musikanter och skapa musik med andra barn. Ålder mellan 1-3 år. Ej kostnadsfri app.

Appar för lite äldre barn

 • Med appen Letter school övar man på att forma bokstäver och siffror på svenska. Passar till barn mellan 2-7 år men passar även till äldre barn beroende på skrivutvecklingen. Ej kostnadsfri app.
 • Thinkrolls 2 är en app där barnen får leka med labyrinter och lära sig om fysikens lagar. Ålder mellan 3-9. Ej kostnadsfri app.
 • Slice fractions är en app för att lära sig räkna medans man hjälper en mammut att ta sig förbi eldblock som ligger i vägen. Bra för barn från 4-9 år. Ej kostnadsfri.

Andra roliga och kostnadsfria appar för barn

 • Barnkanalen Charader passar till barn från fyra år. Det är ett charadsspel som främjar kognitionsbeteende och ökar fantasin. Det får även barnen att röra på sig.
 • LasseMaja hitta tjuven är en app som passar barn från fyra år och äldre. Spelet går ut på att följa ledtrådar för att hjälpa detektivduon LasseMaja att hitta tjuven.
 • Radioapan är en app utvecklad av Sveriges Radio för barn från fyra år och uppåt. Man kan baka tårta, blåsa upp ballonger, laga radioapans radio, leka kurragömma och inreda apans kojan och mycket mer. Appen är gratis och även reklamfri.
 • Bolibompa är appen där barn från fyra års ålder spela spel och titta på avsnitt av Bolibompa. Appen är både gratis och reklamfri.
 • ABC-raketen passar utmärkt för att lära äldre barn att läsa och skriva. Man får följa med några robotars resa mot jorden och träna på att känna igen bokstäver, hur de låter och förstå ord. Barnet kan påverka hur berättelserna påverkas genom vägval och ordval. Appen är gratis och reklamfri.

Dessa är inte alla appar som blandar lek med lärande. Det finns ett uppsjö av appar som är menade för att lära sig att skriva, läsa, räkna och känna igen olika ljud. Eftersom inte alla kostnadsfria appar är reklamfria, är det bäst att försäkra sig om att reklamerna är barnvänliga. Med väl utvalda appar kan barnen njuta av att både leka och lära!

Lämna en kommentar