Tips för att hjälpa sin gravida partner

Som blivande förälder går man igenom många känslor och mycket oro. Speciellt om det är sitt första barn man väntar på. I de flesta fall kommer nyheten som en överraskning och man kan känna sig helt oförberedd på vad som kommer att hända. Man kanske undrar hur man kan tackla den nya situation tillsammans. Mamman skapar en relation till det ofödda barnet nästan omedelbart, medans partnern får stå bredvid och vänta nio månader. Under tiden kommer hennes kropp att gå igenom stora förändringar och hon kommer att behöva all stöd hon kan få. Vad kan man göra för att hjälpa sin partner?

Insikt och förståelse

För att kunna hjälpa din gravida partner är det viktigt att du informerar dig om vad som sker under graviditeten. Följ med din tjej till barnmorskan och på alla undersökningar så ofta du kan. Där kommer du att få viktig information om mammans och barnets tillstånd. Det är också ett bra tillfälle för dig att ställa frågor om det är något oroar dig som blivande förälder. Du kan även be barnmorskan om råd och tips om vad du kan göra för att hjälpa till.

Din partner kommer att behöva känslomässigt stöd. För detta behöver du läsa på. Det finns mycket information som förklarar vad som händer under graviditeten. Det är viktigt att du får insikt om en kvinnas hormonförändringar under graviditeten. Varför? Därför att detta kommer att påverka bland annat humöret. På så sätt kommer att du exempelvis inte stora humörsvängningar personligt. Istället kan du visa förståelse och stöd när hon bryter ner och gråter eller visar stor rädsla inför förlossningen. Det är viktigt att ni kan tala öppet om era känslor och tankar kring barnet. Lyssna noga på hur din partner känner sig och fråga vad du kan göra för att hjälpa henne.

Förbered er tillsammans

Känslomässigt stöd bör gå hand i hand med praktisk hjälp. Något som kommer att förbereda er båda och att stärka ert förhållande är att gå på terapisessioner tillsammans. Under dessa kurser kan man exempelvis få lära sig som träning och övningar som är bra för under graviditeten. Där kan man även lära sig andra praktiska kunskaper som hur man tar hand om ett nyfött barn. Denna förberedelse kommer att minska oro och stress.

Fråga din patner hur du kan hjälpa henne att känna sig mer bekväm. Kanske kommer hon att ha mycket ont i ryggen och behöver hitta nya sätt att sitta och ligga ner. Hon kommer att ha halsbränna och kanske magbesvär. Kan detta lösas genom att anpassa vinkeln på sängen och fixa bekväma kuddar?

Hjälp till med praktiska saker hemma om din partnern har en svår graviditet eller mindre energi. Hon kanske måste ligga ner stor del av graviditeten och inte kan ta hand om matlagning eller städning som vanligt.

Kommunikation

Det bästa man kan göra som blivande föräldrar är att ha en bra kommunikation. Tala öppet och ofta om era föreställningar om babyn. Hur ni skulle vilja uppfostra det, vad ni vill undvika och vad ni vill fokusera på. Hitta lösningar till problem tillsammans och finn ömsesidigt stöd hos varandra. Det är viktigt att stärka er relation och att visa varandra mycket kärlek och ömhet både innan och efter förlossningen. Med god kommunikation kommer du att få veta vad det är din partner behöver som mest medan ni väntar på ert barn.

Det är också bra att be om hjälp av släkt och vänner. Var inte rädd för att ringa och be om råd eller hjälp om ni skulle behöva det. Nära vänner eller familjemedlemmar kan vara en stor underlättnad när man behöver akut hjälp.

Lämna en kommentar