Så barnsäkrar du Youtube

Youtube är fylld med roliga och lärorika videos som underhåller barnen. Men det är också en plattform fylld med risker, då man inte alltid har kontroll över vad som spelas upp. Har man inte ett Premium konto bombarderas man av reklamsnuttar. Vill man skydda sina barn från olämpliga bilder kan man använda sig av Youtubes inställningar för att begränsa innehållet. Denna guide visar hur du steg för steg barnsäkrar Youtube.

Begränsa innehåll på Youtube

Klicka på kontoikonen, den lilla gubben eller profilbilden längst upp till höger på Youtube. En meny kommer att dyka upp och då väljer du Begränsat läge > Aktivera begränsat läge.

Denna inställning kommer att begränsa och filtrera bort material som kan ha innehåll för vuxna. Dock baserar sig filtreringen på en logorytm som väljer bort ord i namn och beskrivning som inte är barnvänligt. Men eftersom innehållet inte är handplockat kan det ändå slinka med någonting du helst inte vill att dina barn tittar på. Denna inställning fungerar därför bäst i föräldrarnas närvaro.

Gör egna spellistor på youtube

För ytterligare barnsäkerhet kan du göra egna spellistor. Detta begränsar det barnen tittar på till endast de videor som du själv valt ut. Så här gör du:

På menyn till vänster klickar du på Dina videor > Spellistor. Här kan du skapa och redigera olika spellistor med musik, barnprogram eller tecknat. Du kan skapa spellistor med olika kategorier, och sätta egna namn på varje lista färdiga för att användas.

Använd Youtube Kids

På grund av att det inte går att ha fullständig kontroll över vad barnen ser på Youtube har Google skapat appen Youtube Kids. När du använder den appen på mobilen eller paddan, får du en mycket bättre översyn som förälder.

Du sätter själv alla begränsningar. Tycker du inte om en viss kanal? Då kan du blockera den helt. Vill du att dina barn inte tittar för länge på skärmen? Du kan lösa det med en timer. Appen öppnas med kod eller genom att lösa ett mattetal, så att bara du kan öppna den.

Konfigurera Youtube Kids

För att sätta igång med behöver du bara ladda ner appen på den enhet barnet använder. Du loggar in med ditt egna konto och läser igenom policyn för föräldrar. Efter det kan du skapa olika konton för olika barn. Låt säga att du har ett barn på två år, ett annat på fem och en sista på tio. Du kan då skapa anpassade konton till var och en.

Låt säga att du nu skapat ett konto för ditt barn på fem år. Efter att ha skrivit i namn och ålder, kan du nu välja en förberedd kategori enligt åldersgrupp. Eller så kan du göra en egen kategori som du själv anpassar.

Nu kan du handplocka och blockera videor eller kanaler du inte gillar. Vill du blockera en video kan trycka på de tre prickarna som finns uppe i kanten på videon. Då kan du välja mellan att blockera videon eller hela kanalen.

Begränsa även tiden barnen spenderar vid skärmen. Vill du exempelvis inte att ditt barn ska få mer än 30 minuters skärmtid åt gången, sätter du den inställningen när du loggar in. Appen stängs automatiskt när tiden är uppe.

Var alltid vaksam på Youtube

Det är svårt att kunna hålla reda på allt dina barn tar in genom ögonen, speciellt när man själv inte är närvarande. Men begränsningar hjälper jättemycket. Men det viktigaste av allt är att prata med dina barn om det. Samtala öppet om skillnaden mellan bra och dåligt innehåll. Lär de att också själva kunna urskilja och att ta bort en “dålig” video. Så kan de sig att skydda sina ögon och sitt sinne även på egen hand.

Lämna en kommentar