5 tips för att lära barn att cykla – en guide

Att lära sig att cykla är en del av barndomen och är en spännande både för barnet som för föräldern. Ett barn som är cirka 4-5 år kan börja lära sig att cykla. Men hur gör man för att gå från trehjulingen till en vanlig cykel?

  1. Vikten av att välja rätt cykel

Det viktigt att cykeln är i rätt storlek, så att barnet når ner till pedalerna och kan få bra grepp om styret. För att ta reda på om cykeln är i rätt storlek, ska barnet kunna nå marken med båda fötterna när hen sitter på sadeln. Cykeln ska vara stabil och ha välpumpade däck.

En ringklocka och lyse ska den ha enligt lag. Du bör också se till att den har reflexer åtminstone fram och bak samt kedjeskydd. För ett barn som lär sig att cykla kan det vara bäst med en cykel med fotbroms. Eftersom de kan ha det svårt att göra flera saker samtidigt och en handbroms kan bli för komplicerat.

  1. En passande hjälm

Enligt lag måste man ha hjälm om man cyklar och är under 15 år gammal. Hjälmen ska också passa ordentligt, inte sitta löst och inte heller vara för liten. Båda är skadliga om en olycka sker. Prova hjälmen på huvudet och se till att den skyddar runt hela huvudet, från panna till bakhuvud. Du kan skaffa barnet en hjälm med rotationsskydd som ger bättre skydd vid fall och slag. Det finns även hjälmar med ett spänne som minskar risken av strypning.

  1. Lämplig plats för att träna

Barn som lär sig att cykla bör absolut inte köra vid trafikerade vägar. Småbarn tittar inte åt alla håll och är inte mån om trafikreglerna som vuxna. Det kan plötsligt vingla ut i trafiken och eftersom de är mindre syns de inte. En bilförare kan då lätt missa ett barn på cykel. Sök istället en lugn gata eller öppen plats med asfalt eller grusplan där ni kan träna på att starta och hålla balansen.

  1. Ta bort stödhjulen

Har ditt barn använt en trehjuling eller en cykel med stödhjul? Detta är bra för att få barnet att vänja sig vid cykeln och att använda pedalerna i cirkelrörelse. Men det är inte till någon hjälp för att lära barnet att hålla balansen, vilket är väsentlig när man cyklar. En del väljer att ge barnen en balanscykel. Det är en cykel utan pedaler som barnet kan “gå” med. Ett bra sätt att få barnet att vänja sig vid att hålla balansen.

Har barnet lärt sig att trampa igång cykeln är det nu dags att klara längre sträckor. Till en början kan du hålla i pakethållaren när de börjar att cykla. När de verkar ha bättre balans kan du låta dem trampa själva eller bara låte de rulla en sträcka. Du kan markera sträckan med krita eller löv dit barnet måste komma och uppmuntra det att köra över markeringen. Så lär de sig att titta framåt och att köra rakt.

  1. Bromsa!

Viktigare än farten är det att barnen lär sig att bromsa. När man väl lärt sig att hålla balansen är det roligt att kunna cykla fort, men så kan man inte stanna. Då kanske barnet kör i en vägg eller i ett dike. Lär dem att bromsa in sakta innan de får cykla snabbt.

Öva på att cykla tillsammans. Barnen lär sig genom att se hur andra barn eller du själv cyklar. När de kan hålla balansen själva kan ni planera små cykelturer. Självklart på vägar och områden som är lugna och trafikfria. Ni kommer att ha det jättekul tillsammans och skapa fina minnen för hela livet.

Lämna en kommentar